بدون شک یکی از زیبا ترین پدیده هایی که در زمین ما اتفاق می افتد، شفق قطبی یا Aurora Borealis است که از زمانی که کشف شده باعث بهت و حیرت مردم بوده است.
برترین ها:
1.شفق قطبی
بدون شک یکی از زیبا ترین پدیده هایی که در زمین ما اتفاق می افتد، شفق قطبی یا Aurora Borealis است که از زمانی که کشف شده باعث بهت و حیرت مردم بوده است. این پدیده زمانی اتفاق می افتد که خورشید ذراتی به نام یون (ions) ساطع می کند که با سرعت 300 تا 1200 کیلومتر بر ثانیه در فضا حرکت می کنند. یک ابر از این ذرات را پلاسما (Plasma) می نامند. جریان پلاسما از طرف خورشید را بادهای خورشیدی (Solar Wind) می نامند. با برخورد باد های خورشیدی با میدان مغناطیسی زمین، بعضی از ذرات در این میان گیر افتاده و به دنبال خطوط مغناطیسی به یونوسفر (ionosphere) رانده می شوند که قسمتی از اتمسفر است که 60 تا 600 کیلومتر بالاتر از سطح زمین قرار دارد. وقتی که این ذرات با گازهای یونوسفر برخورد می کنند، درخشان شده و منظره ای را تولید می کنند که ما آن را با نام شفق می شناسیم.
2.گردباد آتش
گردباد آتش (Fire Tornado) یک پدیده ی بسیار نادر است که در آن آتش تحت شرایط خاصی- بسته به دما و جریان هوا- به صورت دورانی به سمت بالا به دور ستونی از هوا مثل یک گردباد شروع به حرکت می کند. گردباد آتش میتواند از 30 تا 200 متر ارتفاع و تا 10 متر عرض داشته باشد، اما عمر آن چند دقیقه بیشتر نیست. اگر چه در صورت قوی بودن باد امکان طولانی تر شدن آن وجود دارد.
3.امواج جاذبه
امواج جاذبه حاصل جابجا شدن هوا به صورت عمودی است که معمولا نتیجه ی آپ درفت هایی(Updraft) از طرف کوهستان یا هنگام طوفان است. الگوی موج تنها زمانی تشکیل می شود که که هوای آپ درفت به سمت یک چاله هوایی (Air Pocket) رانده شود. نیروی رو به بالای درفت باعث تغییر مکانیک سیالات در چاله ی هوایی شده و طبیعت سعی می کند تا دوباره این تغییرات در سیالات را در اتمسفر به حالت اول برگرداند که باعث این الگوی موج دار در ابرها می گردد.
4.دایره های یخی
این پدیده ی نادر فقط در کشورهای بسیار سرد رخ می دهد. دانشمندان به طور کلی باور دارند که دایره های یخی زمانی شکل می گیرند که سطح یخ به جای کناره ها در مرکز آب تشکیل می گردد. یک جریان ارام رودخانه می تواند یک جریان آرام دورانی درست کند که باعث تشکیل قرص یخ گردد، بسیار آرام لبه های قرص یخ ساییده می شود تا زمانی که یک فاصله بین جریان دورانی و قرص یخ قرار بگیرد. این دایره های یخی تا قطر 150 متر دیده شده اند، همچنین آنها را میتوان به صورت گروهی و در اندازه های مختلف دید.
5.ابر های ماماتوس(Mammatus clouds)
ابرهای ماماتوس و یا mamatocumulus به معنای "ابر های برجسته" الگویی سلولی از کیسه هایی آویزان از زیر یک ابر هستند که بیشتر آنها را یخ تشکیل می دهد. ابرهای ماماتوس می توانند هزاران مایل از هر جهت گسترش پیدا کنند، در حالی که حالت ظاهری آنها بین ده تا پانزده دقیقه ثابت بماند. ظاهر شوم آنها هم بی دلیل نیست و ابرهای ماماتوس گاهی پیام آور طوفان یا شرایط آب و هوایی سخت دیگری هستند.
6. پنیتنت ها (Penitenets)
این یخ های میخی شکل شگفت انگیز که به خاطر شباهتشان به اجتماع راهب های کلاه سفید(White-hooded Monks) به پنیتنت ها معروف هستند را میتوان در یخچال های کوهستان یافت که از چند سانتی متر تا 5 متر ارتفاع دارند. ابتدا اشعه ی آفتاب باعث به وجود آمدن گودی هایی در سطح یخ می شود. زمانی که این گودی ها شکل گرفتند، نور خورشید باعث عمیق تر شدن گودی های شکل گرفته می شود. با سرعت گرفتن این عمل فرورفتگی های عمیقی شکل می گیرد که یخ را به شکل میخی در می آورد.
7. جزر و مد سرخ (Red tides)
جزر و مد سرخ و یا به عبارت صحیح تر شکوفایی جلبکی (algal bloom) اتفاقی طبیعی است که در آن جلبک ها به قدری انباشته می شوند که دریا و ساحل را به رنگ قرمز در می آورند. این پدیده طبیعی به خاطر میزان بالای انباشته شدن فایتوپلانکتون ها(گیاهان میکروسکوپی دریایی) برای تشکیل ابری متراکم نزدیک سطح دریاست. همچنان که بعضی از این جلبک ها نسبتا بی خطر هستند، بعضی دیگر می توانند باعث مرگ آبزیان، پرندگان و پستانداران دریایی شوند. در برخی موارد جزر و مد سرخ به انسان ها هم آسیب رسانده که البته باعث مرگ هیچ انسانی نشده است. همچنان که آنها میتوانند کشنده باشند ولی غالب فایتوپلانکتون ها در تعداد کم بی خطرند.
8. سنگ های رونده
سنگ های رونده ی مرموز بیابان پکد ماد(packed-mud desert) واقع در دره ی مرگ (Death valley) برای دهه ها مرکز بحث های علمی بوده است. سنگ هایی با وزن بیش از صدها پوند در یک مرتبه صد ها یارد حرکت می کنند. بعضی دانشمندان پیشنهاد داده اند که بادهای قوی و سطح یخی باعث این حرکت هاست. با این حال این تئوری راجع به سنگ هایی که در کنار هم قرار داشتند ولی با سرعت هایی متفاوت و در جهات مختلف شروع به حرکت کرده اند، توضیحی نمی دهد. علاوه بر این، محاسبات فیزیکی کاملا این تئوری را تایید نمی کند، چرا که برای جابجایی بعضی از این سنگ ها سرعت باد باید صدها مایل بر ساعت باشد.
9.سوپرسل ها (Supercells)
سوپرسل نام داده شده به یک آپ درفت(Updraft) دائما در حال چرخش در دل یک طوفان شدید(mesocyclone) است . آنها معمولا یک طوفان مجزا هستند که ساعت ها می توانند دوام داشته باشند، و بعضا به دو تقسیم شوند، به طوری که یک طوفان به سمت راست باد رفته و طوفان دیگر به سمت چپ آن. آنها می توانند حجم عظیمی از باران و تگرگ را به اطراف بپاشند و گاهی باعث به وجود آمدن گردباد شوند، اگرچه بدون گردباد هم اتفاق می افتند. سوپرسل ها گاهی حمل کننده ی تگرگ های عظیمی هستند و بیشتر در دشت های ایالات متحده این پدیده اتفاق می افتد.
10.صاعقه های آتشفشانی
این عکس جالب، یک طوفان صاعقه را در حین فوران آتشفانی به تصویر می کشد. دانشمندان 100% دلیل این پدیده را نمی دانند، ولی نظریه ی غالب این است که وقتی یک آتشفشان فوران می کند، خرده هایی با بار مثبت به هوا پرتاب می کند. این بارها با بار منفی در هوا واکنش داده که منتج به 1) صاعقه و 2) یک عکس جالب می شود.
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |