سفر با معماری: اینروزها با افزایش و گسترش روزافزون آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، بیش از پیش نیاز هست که از زندگی شهری و دغدغه های نا تمامش دور شده و قدم در طبیعت پاک روستا بگذاریم؛ جایی که بشود با خیال راحت به تماشای آسمان پرداخت و نفس های عمیق کشید. حالا که تعطیلات آخر هفته رو در پیش رو داریم بد نیست تا با چند روستا که در نزدیکی تهران قرار دارند و دسترسی به آن ها بسیار راحت است آشنا شویم، چیدانه قبلا هم در مطلب ۱۰ روستای منحصر به فرد در کوهستان های ایران تعدادی از روستاهای جذاب سرتاسر ایران را به شما معرفی کرد، اما در این مطلب می خواهیم روستاهایی که برای گذران یک آخر هفته خوب، مناسب هستند را به شما معرفی کنیم.
روستای زرین دشت
روستای زرین دشت در ۴۰ کیلومتری جنوب فیروزکوه و ۱۲۰ کیلومتری تهران واقع شده و نمادی از زیبایی های خداوند است که باید این طبیعت زیبا را از نزدیک دید. این روستا با زیبایی خاص خود نظر توریست ها را به خود جلب کرده است و هر ساله تعداد زیادی توریست به این روستا رفته و از جاهای دیدنی آن بازدید می کنند که یکی از زیبایی های این روستا رودخانه حبله رود است که جاذبه خاصی دارد و دیگر جاذبه ها چشمه های آب معدنی مانند خمده و دریابک است که این آبها خواص درمانی بسیار موثری نیز هم دارند.
در فصل بهار و تابستان میوه های خوش آب و رنگ و خوشمزه در این روستا به وفور یافت می شود که بیننده را بر سر شوق می آورد. چیدانه به شما پیشنهاد می کند برای یک بار هم شده به این روستای بکر و سرسبز سفر کنید و از مواهب الهی در آن لذت ببرید و ایامی را به دور از دغدغه های شهر در کچه باغ های سبز آن قدم بزنید و از هوای پاک این روستا لذت ببرید.
روستای ابنیک
روستای آبنیک روستایی سرسبز و خوش آب و هوا از توابع بخش رودبار قصران شهرستان شمیرانات استان تهران است. برای دیدن آن باید به ۱۲ کیلومتری شمال شرقی فشم، بعد از روستاهای زایگان و لالان بروید. ارتفاع روستای آبنیک ۲۴۰۰ متر از سطح دریا است.
آبنیک با دارا بودن آب و هوای سرد و ییلاقی، حاشیه سرسبز رودخانه کلارود و دامنه های گسترده کوههای اطراف همه ساله بخصوص در فصول بهار و تابستان پذیرای گروه گردشگران از تهران و سایر نقاط کشور است. رودخانه کلارود (که محلی ها به آن رودخانه آبنیک می گویند) به طول ۷ کیلومتر از کوههای جانستون و خرسنگ سرچشمه گرفته و یکی از سرشاخههای رودخانه جاجرود به شمار میآید. آبشار یخی آبنیک در انتهای دره آبنیک، در کنار یک تنگه زیبا، محل مناسبی جهت تمرین یخ نوردی در زمستان است. چشمه آبنیک چشمه معروفی است که آبی سفید و گوارا دارد و از قدیم به دلیل خواص آب این چشمه، مردمان آبنیک به تنومندی و خوش قامتی معروف بوده اند. آنچنان که شاهان قاجار در نوشته های خود بارها از آن یاد کرده اند.
روستای خور
روستای خور با داشتن ارتفاع ۲۸۰۰ متری در دامنه غربی قله گندم چال که دارای ۳۶۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا در شمال غرب تهران و یکی از مناطق مرتفع البرز مرکزی می باشد و دارای طبیعت منحصر به فرد از نظر منطقه ای است که در تابستان دارای هوای خنک و عاری از رطوبت است و مناطق دیدنی همچون قله ها و دره های سرسبز و پیچ در پیچ و باغهای زیبا را دارا می باشد یکی از شاخص های منحصر به فرد آن آبشار خور است
آبشار زیبای خور با ارتفاع ۵۰ متر در مجاورت روستای خور در استان البرز و در فاصله ۱۷ کیلومتری جاده کرج -چالوس واقع شده است. آبشار از روستای خور تقریبا ۲ کیلومتر فاصله دارد که با طی زمان ۳۰ الی ۴۵ دقیقه از میان درختان زیبای سیب ترش، گوجه سبز، زردآلو و گیلاس و طبیعت زیبای منطقه به پای آبشار خور خواهید رسید. به دلیل جلوگیری از هدر رفت آب چشمه مسیر نهر آب از نزدیکی آبشار تا روستای خور به وسیله کانال کوچکی هدایت می شود که در میان مسیر دریچه هایی برای تغییر مسیر آب به سمت باغات تعبیه شده است. ارتفاع آبشار در حدود ۵۰ متر است و محل ریزش آب بصورت صخره ای و کاملا عمود بر زمین است. در فصول سرد سال به دلیل برودت هوا آب آبشار یخ میزنه و منظره واقعا زیبایی رو ایجاد میکنه اما در عوض به دلیل ارتفاع برف رسیدن به آبشار نیز سخت تر میشه.
آبشار گزو و جنگل های لفور سوادکوه
این آبشار زیبا در منطقه ی جنگلی، سر سبز و زیبای لفور مازندران در کنار امامزاده ای معروف به سه بزرگوار گزو در فاصله ی ۱۵ کیلومتری «زیراب» سوادکوه قرار دارد. آبشار متشکل از دو آبشار است که ارتفاع اولین آبشار در حدود ۵ متر و آبشار دوم در حدود ۴۳ متر است.
برای دستیابی و بازدید از این منطقه بکر دو راه ارتباطی وجود دارد یک راه از مسیرمنطقه لفور و جاده کارسنگ است که با طی ۳۰کیلومتر جاده خاکی و جنگلی به این منطقه بکر دست می یابید وراه دیگر مسیر جمشید آباد در ۵ کیلومتری زیرآب می باشد که در نهایت به همان مسیر لفور و کارسنگ ملحق می شود و به منطقه مذکور می رسد بهشت گمشده و چشمه دلاسره نیز در همین منطقه واقع است باید در پای عظمت این آبشار ایستاد و آن را تماشا کرد چون فقط در اینصورت است که آبشار در وسط آن جنگل بکر معنا پیدا می کند.
روستای چلاو
چلاو نام دهستانی است در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی آمل و در شرق جاده هراز که منطقه ای جنگلی با طبیعتی بکر است و بیشتر اوقات سال در این منطقه بارندگی است . علت کثرت باران، تجمع ابرهای سیاه در دره چلاو است و همین بارندگی این ناحیه را همواره زمردین و پر درخت وجنگلی نگه داشته است . مردم مازندران به بارش شدید ( شلاو ) می گویند که احتمالاً نام این ناحیه از این کلمه مشتق شده است. مسیر دسترسی به منطقه چلاو از مرکز شهرستان آمل به سمت جاده هراز ( به سمت استان تهران) ۲۵ کیلومتر بوده که می توان پس از طیّ این مسافت به واسطه پلی در سمت چپ جاده ( که به پل منگل معروف است) با پشت سر گذاشتن ً ۱۵ کیلومتر جاده فرعی به منطقه سرسبز چلاو رسید.
آبشار برجی کلا نیز در دره چلاو و نزدیکی روستای برجی کلا واقع شده است. در این منطقه چهار آبشار وجود دارد که آبشارهای اول تا سوم بصورت پله ای و عریض و با ارتفاعی در حدود ۷ متر و آبشار چهارم و در واقع آخرین آبشار حدود ۲۳ متر ارتفاع با حوضچه ای نسبتا بزرگ است. آبشار برجی کلا یکی از آن شگفتیهای بینظیر طبیعت دره چلاواست. بازدید از طبیعتی دست نخورده و دور از دست انسانهای تخریبگر و ورود به مناطق امن و بکر و حفاظت شده طبیعت ایران و لذت از آرامش و مناظر بدیع طبیعتی وحشی و خاص را میتوانید در این سفر تجربه کنید. بازدید از این آبشار نیاز به پیاده روی سبکی دارد و افراد با توانایی بدنی پایین هم می توانند از آن بازدید کنند.
روستای افجه
روستای افجه از توابع بخش لواسانات شهرستان شمیران در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی تهران و در جوار دشتهای هویچ و گرچال و قله ساکا واقع شده است. آب و هوای روستای افجه به دلیل استقرار در ناحیه کوهستانی البرز در بهار و تابستان مطبوع و در پاییز و زمستان سرد است.
دشت هویج که به زبان محلی آن را گرچال یا گهچال و یا گیاه چال می نامند نیز یکی دیگر از زیباترین جاذبههای روستای افجه است که در ارتفاع ۲ هزار و ۴۰۰ متری از سطح دریا و در بالادست مرکز روستا، ناحیه گلندوک و لواسان قرار دارد. روایت های تاریخی مختلف حکایت از آن دارند که در روزگار گذشته بخش وسیعی از زمین های این دشت به کاشت هویج اختصاص داشته،اما امروز اثری از این مزارع به چشم نمی خورد. آبشار پسچویک از جمله جاذبه های روستای افجه است که حدود ۱۵ متر ارتفاع دارد. همه اطراف این آبشار از درخت های افرا پوشیده شده است. آبشار موآب نیز در قله ساکا و قبل از دشت هویج واقع شده است. این آبشار حدود ۱۸۰ متر ارتفاع دارد و به جز اواخر تابستان که تا حدی آرام و کمآب است در سایر فصول پرآب و خروشان است.
روستای فیلبند
روستای فیلبند یکی از زیباترین روستاهای مناطق جنوبی بابل و آمل است که مسیر دسترسی به آن از جاده هراز، ۲۵ کیلومتری جنوب آمل به سمت شرق و به سمت سنگچال جدا می شود. آب و هوای این روستا به گونه ای است که پیش بینی های هواشناسی در مورد آن اصلا قابل اعتماد نیست و در یک روز ممکن است شاهد چندین پدیده جوی باشید و تنها به فاصله چند ساعت هم برف هم باران و هم آفتاب را ببینید.
جاده فیلبند به سنگچال جاده ای بسیار پر پیچ و خم است که در فاصله ۵ کیلومتری این دو روستا اختلاف ارتفاع به ۷۰۰ متر می رسد. روستای سنگچال نیز زیباییهای منحصر به فرد و خاص خود را دارد. منظره سنگچال از جاده منتهی به فیلبند واقعا چشمنواز است. فیلبند از چشمه های کوچک و بزرگ متعددی بهره مند است چشمه کوچک موسوم به لار دارای املاح معدنی فراوانی است که برای درمان درد کلیه مفید است. گفته می شود که وجود فلوئور کافی در آب چشمه های این منطقه در استخوان بندی مردمش تاثیر بسزایی گذاشته است.
روستای کرکبود
در شمال شرق طالقان روستای کوچک زیبایی قرار دارد که دارای ماهیتی متفاوت با روستاهای دیگر بوده و به نام کرکبود نامیده میشود . در داخل روستا درختان تنومند و برافراشته و بلندی قرار دارد که نظیر آن در دیگر روستاهای طالقان کمتر مشاهده میشود لابه لای درختان کوچه باغ هایی قرار دارد که سایه درختان بلند آن بسیار خنک و با طراوت است و نقاط مختلف روستا را به یکدیگر متصل می نماید .
در فاصله ۷۰۰متری ضلع شمال شرق روستای کرکبود که جزو روستاهای هدف گردشگری می باشد و در میان درهای عمیق که از شمال غرب به طرف جنوب شرق آب آن جریان دارد، آبشار زیبایی قرار دارد که به آبشار کر مشهور میباشد. راه ورودی به محل آبشار از سینه کش ارتفاعات غربی دره بوده و در دو بخش جنوبی و شمالی دره دیواره کوهها به یکدیگر نزدیک و فضای زیبایی را به وجود آورده است.در ضلع شمالی دره آبشاری به ارتفاع حدود ۵متر وجود دارد که در صورت افزایش میزان آب بر ارتفاع آن افزوده میشود. آب آبشار پس از ریزش بر صخره سنگی کف دره جاری شده و پیچش و جریان آن جلوه بسیار زیبایی را فراهم میآورد.
روستای وردیج و واریش
در غربیترین نقطه شهر تهران و در امتداد جادهای کوهستانی و پیچ در پیچ، دو روستای کوچک و آرام در دل کوههای البرز میانی قرار گرفتن به نام وَردیج و واریش. روستاهایی که فارغ از همهمه و شلوغی شهر تهران، ساکت و آرام در دل کوهستان البرز جا خوش کردهاند.
دسترسی به این روستاها از طریق اتوبان تهران-کرج و از بالای وردآورد امکانپذیر است. از بالای محله وردآورد، جادهای آسفالته و پیچ در پیچ به سبک و سیاق جاده امامزاده داوود، در امتداد رودخانه و درهای عمیق به روستای وَردیج و بعد از اون به واریش منتهی میشود. بهترین زمان برای بازدید از این منطقه فصل بهار، خصوصاً اردیبهشت ماه است، چرا که در این موقع از سال، باغهای وردیج و واریش با شکوفههای زیبای گیلاس و آلبالو یکدست سفیدپوش شده و مناظری بدیع از طبیعت دلنشین بهار رو به نمایش میگذارند. اما نکته جالب در این روستا، قسمتی از کوه های اطراف است که در اثر عوامل جوی و محیطی به شکا ادمک های زیبایی در آمده اند که دیدن آن ها خالی از لطف نیست.
تنگه واشی
در کیلومتر ۲ جاده فیروزکوه – تهران یک جاده فرعی و طی حدود ۹ کیلومتر، روستای جلیزجند وجود دارد. بعد از عبور از روستا و طی ۴ کیلومتر به محل پیاده روی تنگه ساوشی شروع می شود. تنگه واشی مکانی با جاذبه های گردشگری است که در حدود ۱۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان فیروزکوه قرار گرفته و با داشتن آب و هوای مناسب در تابستان ها، میزبان جمعیت کثیری از مسافران و گردشگران است. درجه هوای این منطقه به طور متوسط بیست درجه کمتر از دمای هوای تهران است. بهار، تابستان و اوایل پاییز از زیبارین فصل های سفر به این منطقه است.
با توجه به فاصله اندک بین صخره های عظیم و یکپارچه هر دو تنگه و همگنی آنها به نظر می رسد شکل گیری تنگه و مسیر رودخانه جاری در آن ناشی از ایجاد گسل باشد. ساواشی در زبان آذری به معنی محل برخورد، رودررو شدن، نزاع و درگیری معنی می دهد. وجه تسمیه ساواشی را می توان در باریک بودن مسیر عبور از تنگه دانست که مکانی است که در آن جا مردم هنگام عبور با یکدیگر رودررو شده و ممکن است به یکدیگر برخورد کنند.
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |