مشاور رئیس جمهور گفت: بنده به شخصه معتقدم که مرکز آمار ایران باید زیر نظر رهبری باشد.
حسامالدین آشنا مشاور رییس جمهور و رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در همایش روشهای تحلیل اطلاعات که در مرکز همایشهای بینالمللی سازمان صدا و سیما برگزار شد با اشاره به اینکه تحلیل اطلاعاتی درست نیازمند فهم صحیحی از واقعیت دارد عنوان داشت: تحلیل اطلاعات جز از طریق دستیابی به حقیقت امکانپذیر نیست.
وی با اشاره به اینکه یکی از اصلیترین اتفاقاتی که رخ داده تخریب نشانگرهایی همچون آمارها و دادههای اقتصادی و جمعیتی است گفت:سال هفتاد و یک بود که سراغ یکی از وزیران رفتیم و دیدیم که شخصی در اتاق وزیر رفت و آمد میکند و پس از 45 دقیقه از او پرسیدیم که چه کاری داشتید که وقت وزیر را به این میزان گرفتید گفت، اعداد برنامه توسعه مشکل داشت و در حال درست کردن آن بودیم.
وی با بیان اینکه برخی آمار محرمانهسازی میشوند و این ناشی از بیاعتباری داده است اظهار داشت: برخی با یک مهر محرمانه اجازه دسترسی منتقدین و متخصصین را از بین میبرند، چرا که هر گونه انتقادی از دادههای خود را تهدید تلقی میکنند.
حسامالدین آشنا با بیان وجود ابهام حقوقی درباره تمایز اطلاعات قابل انتشار و غیرقابل انتشار گفت:برای مثال بیبیسی فارسی اقدامی انجام داد که یکی از الطاف خفیه الهی بود و البته اشتباه استراتژیک این رسانه را میرساند که از مرحوم کمرهای یک پیامی را نقل کرده بود که هم اشتباه و هم بار سنگینی را به همراه داشت.
مشاور رئیس جمهور ادامه داد: مثال دیگر این که چند روز پیش یک سایتی موضوعی را به بنده نسبت داده بود که سوال این است که اگر این موضوع را پنهانی گفته شما کجا بودید و اگر دسترسی داشتید باید به تو آفرین گفت.
وی با بیان اینکه بیان اطلاعات یکی از چالشهای مهم تحلیل اطلاعات است عنوان داشت: کارکنان دولت یا تولید کنندگان اطلاعات نمیدانند پس از انتشار دادهها چه عواقبی متوجهشان است و من معتقدم مرکز آمار ایران زیر نظر رهبری باشد.
حسامالدین آشنا با بیان اینکه انسان باید هر کاری که در آن مهارت ندارد پرس و جو کند گفت: برای مثال در یکی از کشورهای همسایه هشدارهای امنیتی در جلسات مختلف داده شده بود اما چون شخصی وجود نداشت که به این هشدارها توجه کند یکی از شهرهای مهم این همسایه سقوط کرد و مشکل کار اینجا بود کسی نبود که به صراحت هشدار امنیتی بدهد.
مشاور رئیس جمهور تاکید کرد: مصرف اطلاعات چند پیامد دارد که نمونه ان این است که مصرف کنندگان ارشد تحلیلها آیا فرهنگ ومهارت استفاده از دادهها را دارند یا خیر؟
وی با اشاره به اینکه بیش از 250 حزب و تشکل در کشور وجود دارد و در زمان انتخابات همه هستند ادامه داد: اما پس از انتخابات چیزی جز اصولگرا و اصلاحطلب و اعتدالی باقی نمیماند و عملا چیزی از داخل آن خارج نمیشود.
آشنا با بیان اینکه وظایف ما توانمندسازی مدیران و آحاد جامعه برای مصرف تحلیلها است، گفت: عربستان چشمانداز 2030 را به کمک یکی از اندیشکدههای غربی تبیین کرده که البته این پروسه با پرداخت پول سنگین انجام شده و حالا کسی نیست که بررسی کند که آیا این موضوع یک مشت دروغ است یا یک اراده سیاسی و برنامه طولانی مدت بوده که میتواند آینده ایران را تهدید کند.
وی با اشاره به اینکه اگر تحلیلگر اشتباه کند یک نقد فدا میشود یادآور شد: سوال اینجا است آیا تحریمهای هستهای قابل پیشبینی بود؟ و آیا در جریان برجام پیشبینی میَشد ما اسیب ببینیم و اگر در این زمینه تحلیلهایی وجود داشت باید جوابگو باشیم.
آشنا ادامه داد: برخی بولتنها تحلیل های بیمحتوا ارائه میدهند که بیش از هر چیز با جهتگیری سازمان ان بولتننویس در ارتباط است.
مشاور رئیس جمهور درباره ساز و کار گمراهسازی اطلاعاتی افزود: ما بعضا برخی اطلاعات را به یونسکو و بانک جهانی میدهیم و وقتی آنها این دادهها را مطرح میکنند ما خود را تشویق میکنیم.
وی عدم توازن در تولید اطلاعات در کشور، تعارض اطلاعات در اثر بیکاری و تورم، پنهانسازی و محرمانهسازی اطلاعات و ... را از چالشهای تولید اطلاعات در کشور دانست.
آشنا ادامه داد: ممکن است رئیس جمهور آمار نرخ رشد را یک بار مبتنی بر دادههای آمارهای بانک مرکزی و یا مرکز آمار مثبت بداند و کسی نمیتواند در این زمینه مچ دولت را بگیرد چرا که هر کدام از این نهادها به عنوان یک نهاد رسمی هستند و میتوان بر آن استناد کرد.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به اینکه اهمیت و حساسیت حریم خصوصی بسیار بالا است و استفاده از اطلاعات آشکار یک لبه حساس برای دستگاههای اطلاعاتی است گفت: این که ما از رفتار کلی شهروندان و رفتارشان در شبکههای اجتماعی نشانگر پیدا کنیم نیازمند بهرهگیری از دادهکاویها است و نیازمند حفظ حقوق شهروندی و ما تا زمانی که درباره اعتیاد، ایدز، افاغنه موجود در کشور و مسلمانانی که به حجاب اعتقادی ندارند توجه نکنیم تحلیلی صورت نمیگیرد و نتیجتا راه حلی وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه یکی از اصلیترین اتفاقاتی رخ داده تخریب نشانگرهایی همچون آمارها و دادههای اقتصادی و جمعیتی است با بیان خاطرهای از دهه هفتاد گفت:سال هفتاد و یک بود که سراغ یکی از وزیران رفتیم و دیدیم که شخصی در اتاق وزیر رفت و آمد میکند و پس از 45 دقیقه از او پرسیدیم که چه کاری داشتیم که وقت وزیر را به این میزان گرفتید گفت: اعداد برنامه توسعه مشکل داشت و در حال درست کردن آن بودیم.
انتهای پیام/
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |